De buitenschoolse kinderopvang heeft succes. Het aantal gebruikers blijft toenemen.

Om te voldoen aan de kwaliteitseisen van Kind & Gezin was OCMW Heist-op-den-Berg genoodzaakt om een grotere opvanglocatie te voorzien voor de opvang tijdens vakantiedagen en op woensdagnamiddag. De huidige locatie, de schuur, boonmarkt 15 te Hallaar is te klein geworden om de kinderstroom op te vangen.

Op 1 juni 2011 werd de start van het bouwproject gevierd met een feestelijke eerste steenlegging. Vrijdag 28 september 2012, van 16 tot 19 uur zijn alle Heistse kids en hun ouders van harte welkom om de nieuwe opvanglocatie te verkennen.
 
L. Carréstraat 2A
Op het terrein gelegen naast de pastorij van Hallaar bouwde OCMW Heist-op-den-Berg een opvanglocatie met capaciteit van 85 kinderen. Gemotiveerde en ervaren begeleiders zorgen voor een gevarieerd spelaanbod op deze nieuwe stek: voor- en naschools op schooldagen, op schoolvrije dagen en op  woensdagnamiddag. Tijdens vakantie-opvang worden kleuters (tot 4 jaar) verwelkomd.

Voor- en naschoolse opvang is er sinds 3 september actief; de woendagnamiddag-opvang zal voor het eerst doorgaan op deze nieuwe locatie vanaf 3 oktober.
De nieuwe opvangstek is klaar voor intensief gebruik en is uitgerust om een elk kind voldoende speelruimte te bieden.
 
Een speels concept
Het gelijkvloers kan beschouwd worden als een ‘nest’ voor de jongste kinderen; de verdieping wordt een soort ‘boomhut’ voor oudere kinderen, prille tieners.

Een passende en tot spelen uitnodigende inrichting is haalbaar indien men over voldoende speelruimte kan beschikken. Opdeling in leeftijdsgroepen is wenselijk en noodzakelijk tijdens woensdagnamiddag om gestructureerd, overzichtelijk, boeiend en op een niet storende manier verschillende activiteiten aan te bieden voor de verschillende leeftijdsgroepen.

Bij de opmaak van de bouwplannen werd rekening gehouden met maximale toegankelijkheid voor eender welke gebruiker, bezoeker en mogelijkheden om het gebouw een andere bestemming te geven. Bijgevolg wordt een lift voorzien die ‘van kelder tot nok’ gaat en eveneens door rolstoelgebruikers kan gebruikt worden.
 

Praktische info
 
Woensdagnamiddagwordt voor alle Heistse kinderen opvang voorzien van 12 tot 18 uur. OCMW Heist-op-den-Berg voorziet busvervoer van de school naar deze centrale plaats. Inschrijven op het secretariaat van de BKO ten laatste de voorafgaande maandag is verplicht. bko@ocmw-heist-op-den-berg.be

In de loop van de namiddag en ten laatste om 18 uur kunnen de kinderen door hun ouders worden opgehaald.
Per begonnen half uur wordt 0.90 euro aangerekend. Vanaf het tweede kind van hetzelfde gezin dat gelijktijdig wordt opgevangen, wordt 25% korting verrekend. Maandelijks krijgen ouders een factuur van de genoten opvang. Tot 12 jaar is deze kinderopvang ook fiscaal aftrekbaar. Een fiscaal attest wordt opgestuurd naar alle gebruikers.
Ook op schoolvrije dagen wordt opvang voorzien tussen 7 en 18 uur op deze nieuwe locatie. Minimaal drie werkdagen voor de schoolvrije dag moet eveneens ingeschreven worden.
 
Tijdens de schoolvakanties organiseert de gemeentelijke jeugddienst op weekdagen tussen 9.30 en 16.30 uur speelpleinwerking voor kinderen tussen 3 en 12 jaar. Ook tijdens deze schoolvakanties wordt er voor- en na-opvang voorzien door de Buitenschoolse Kinderopvang.

Vanaf de herfstvakantie 2012 splitsen de speelpleinwerking en de voor- en na-opvang tijdens de vakanties over de twee locaties naargelang de leeftijd van de kinderen!
 
-      De 3- en 4- jarigen spelen de hele dag in de nieuwe BKO (L.Carréstraat 2A). Ook de voor- en na-opvang wordt voor deze kids daar voorzien.
-      De 5- tot 12- jarigen kunnen blijvend terecht op de terreinen van Speelplein Hest (Boonmarkt 15) voor zowel voor- en na-opvang als speelpleinwerking. De voor- en na-opvang gaat blijvend door in de Schuur op het terrein.
 
De kinderen worden tijdens de speelpleinwerking naargelang hun geboortejaar opgedeeld in leeftijdsgroepen: smurfen (3- en 4- jarigen), kabouters (5- en 6- jarigen) en groot pleiners (7- tot 12- jarigen).
Ouders zetten hun kinderen naargelang hun leeftijd en tot welke groep ze behoren op de juiste locatie af. ’s Avonds moeten de kinderen ook op de juiste plaats worden afgehaald. Er wordt geen vervoer tussen de twee locaties voorzien.

Deelname aan de speelpleinwerking verloopt via aankoop van ticketjes die op voorhand op de jeugddienst of de dag zelf op het speelplein kunnen aangekocht worden. Kinderen van Heist-op-den-Berg betalen 2.50 euro per dag, met een vrijetijdskaart 0.50 euro, anderen betalen 4.50 euro. In deze prijs zitten twee drankjes, een koekje en een hele dag boordevol spelplezier inbegrepen. Deze speelpleinwerking is ook fiscaal aftrekbaar. Een fiscaal attest wordt opgestuurd naar alle gebruikers.

Kids die voor of na de speelpleinwerking naar de opvang gaan, betalen bovenop hun ticketje 0.90 euro per begonnen half uur. De afrekening van deze voor- en na-opvang gebeurt achteraf via factuur.